English English
7 tysięcy firm, blisko 3 miliony zatrudnionych
Zakładki 1

Wyszukiwarka

Strona główna Aktualności
Zakładki 3
zakladki_video

Aktualności

DRUKUJ

Rosyjskie embargo to test dla polskich producentów żywności, ale nie tylko

30-01-2015

Miniony rok okazał się trudny dla producentów żywności w Polsce. Pomyślne warunki pogodowe przyczyniły się do wysokich zbiorów, jednocześnie napięta sytuacja za naszą wschodnią granicą oraz rosyjskie embargo znacząco ograniczyły eksport niektórych grup produktów na te rynki. Eksport żywności do krajów z obszaru byłego ZSRR spadł w 2014 roku aż o 20 proc., a wielu producentów i przetwórców poniosło znaczące straty. Jak pokazują dane GUS i MRiRW, branża rolno-spożywcza elastycznie reaguje na tę sytuację i rozwija wymianę międzynarodową w innych kierunkach.

 

Mimo niekorzystnych warunków zewnętrznych eksport produktów żywnościowych objętych rosyjskim embargiem (m.in. mięso, nabiał, warzywa, owoce) wzrósł w okresie od stycznia do listopada 2014 roku o 4,5 proc. w stosunku do analogicznego okresu z roku poprzedniego – i osiągnął 11 mld dolarów. Za wzrost ten odpowiada głównie eksport do krajów Unii Europejskiej, ale – co szczególnie istotne – dane GUS wskazują też na rosnącą dynamikę eksportu do krajów pozaeuropejskich oraz na Bałkany. Eksport w tych kierunkach wzrósł ponad 33 proc. i osiągnął w omawianym okresie 1,4 mld dolarów. Co ważne, nasi producenci zwiększali dynamicznie obecność na tak ważnych i chłonnych rynkach jak USA, Algieria, Arabia Saudyjska, Indonezja, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Egipt, Singapur i wreszcie Chiny.

 

Od czasu wejścia do Unii Europejskiej eksport żywności z Polski wzrósł czterokrotnie. Kluczem do dalszych sukcesów eksportowych powinna być jeszcze większa dywersyfikacja rynków zbytu oraz oferty produktowej. Jak ryzykowne jest uzależnienie od jednego kierunku eksportu i oparcie o produkty nieprzetworzone – to pokazują chociażby problemy producentów jabłek, którym bardzo trudno jest dostosować się do nowej sytuacji. Z drugiej strony zwiększanie udziału wyrobów o wyższym stopniu przetworzenia w strukturze eksportu pozwala na łatwiejszy dostęp do alternatywnych rynków oraz uzyskiwanie znacznie wyższej rentowności. Producenci żywności i przetwórcy powinni wyciągnąć wnioski z ostatnich wydarzeń i konsolidować siły w celu intensyfikowania produkcji, współpracy eksportowej i promocji na rynkach zagranicznych.

 

Jacek Brzozowski, Doradca Prezydenta Pracodawców RP