English English
7 tysięcy firm, blisko 3 miliony zatrudnionych
Zakładki 1

Wyszukiwarka

Strona główna Aktualności
Zakładki 3
zakladki_video

Aktualności

DRUKUJ

Jakie problemy cukiernicy mają z pączkami? Obliczanie podatku to dla nich mordęga

23-02-2017

 

Choć  w Tłusty  Czwartek cukiernicy i piekarze mogą liczyć na niezły utarg, jedna rzecz spędza im sen z powiek. Chodzi o VAT. Bo pączek składa się z produktów z różnymi stawkami tego podatku – pisze InnPoland.

 

- Ustalenie właściwej stawki VAT to jedna z głównych bolączek piekarzy i cukierników, gdyż problemów nastręcza samo sklasyfikowanie towaru według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU). Niestety, przedsiębiorcom w tej materii często zdarzają się błędy. Ponadto nie ma co liczyć na pomoc w tym zakresie od urzędników. Zdarzają się bowiem sytuacje, że organy skarbowe z uwagi na niejednolitą interpretację przepisów kwestionują prawidłowość zastosowania określonej wysokości stawki VAT, co prowadzi do naliczenia firmie dodatkowego zobowiązania. A warto przypomnieć, że w zależności od tego jaki składnik zostanie użyty przez piekarza do wypieczenia pączka, to stawka ta może wynieść 5%, 8% luba nawet 23%! - wyjaśnia Arkadiusz Pączka, zastępca Dyrektora Generalnego Pracodawców RP.

 

- Dodatkowo, o ujednoliceniu stawki VAT na tym rynku mówi się od wielu lat. Niestety, do tej pory Ministerstwo Finansów tego nie uczyniło. Natomiast, nie ulega najmniejszych wątpliwości, że najskuteczniejszym rozwiązaniem byłoby opodatkowanie całych grup produktów klasyfikowanych w PKUiW jedną stawką VAT. Producenci pączków zapewne bardzo by się ucieszyli z ujednolicenia stawki VAT . Ponadto skorzystaliby na tym sami konsumenci, jak i producenci - dodaje przedstawiciel Pracodoawców RP.

 

 

Artykuł jest dostępny tutaj.