Wspólne stanowisko organizacji pracodawców w sprawie wynagrodzeń

26-05-2010

Strona pracodawców z Trójstronnej Komisji ds. Społeczno-Gospodarczych przekazała Premierowi, Przewodniczącemu Trójstronnej Komisji Waldemarowi Pawlakowi wspólne stanowisko dotyczące wskaźników wzrostu wynagrodzenia minimalnego oraz wzrostu wynagrodzeń w sferze budżetowej.

W przesłanym liście pracodawcy postulują, by wynagrodzenia w sferze budżetowej w 2011 r. pozostały realnie na poziomie z 2010 r., czyli aby ich wzrost wyniósł w 2011 r. 2,3% (planowany wskaźnik wzrostu cen). Tłumacząc swoje stanowisko przedstawiciele organizacji pracodawców przypominają, iż kryzys finansów publicznych w Grecji i innych krajach strefy euro nakazuje planowanie wzrostu wynagrodzeń w sferze budżetowej z bardzo dużą ostrożnością. Tym bardziej, że wg prognoz istnieje realne zagrożenie przekroczenia przez dług publiczny w Polsce 55% PKB. Wzrost funduszu wynagrodzeń o 2,3% nie musi jednak oznaczać braku wzrostu wynagrodzeń realnych w państwowej sferze budżetowej.

Zgodnie z zasadą zapisaną w ustawie o minimalnym wynagrodzeniu, powinno ono rosnąć o wskaźnik inflacji plus 2/3 wzrostu PKB. Pracodawcy proponują, aby wzrosło ono w 2011 r. w stosunku do 2010 r. o 4,63%, z 1317 zł do 1378 zł. Przypominają jednocześnie, że organizacje pracodawców wielokrotnie proponowały przeprowadzenie dyskusji na temat obniżenia klina podatkowego dla najniższych wynagrodzeń. - Proponujemy, aby Zespół Budżetu Trójstronnej Komisji jak najszybciej zajął się tą sprawą. Dyskutowane dojścia minimalnej pensji do 50% przeciętnego wynagrodzenia może się bowiem odbywać nie tylko w drodze podnoszenia wskaźników wzrostu minimalnych wynagrodzeń, ale także w drodze zwiększania wynagrodzenia netto poprzez obniżanie klina podatkowego – czytamy w liście pracodawców do Premiera Waldemara Pawlaka.

- Rząd przedstawił partnerom społecznym prognozę dotyczącą PKB - zgodnie z przesłanym dokumentem wzrost ma wynieść 3,5%. To realna prognoza, którą prawdopodobnie uda się osiągnąć, a może nawet lekko przekroczyć. To oznaczałoby, że nasza gospodarka podnosi się z okresu spowolnienia - powiedział Adam Ambrozik, ekspert Pracodawców Rzeczypospolitej Polskiej. - Pamiętajmy jednak, że będzie to dopiero pierwszy rok niewielkiego ożywienia, dlatego jeszcze nie czas na radykalne podwyżki wynagrodzeń. Zdajemy sobie sprawę z problemu, jakim są niskie płace urzędników, ale w obecnej sytuacji finansów publicznych nie możemy sobie pozwolić na wzrost kosztów funkcjonowania administracji. Czas powrócić do debaty o reformie finansów publicznych, ale trzeba ją połączyć z dyskusją na temat systemowych zmian funkcjonowania administracji państwowej - zarówno w obszarze zasad wynagradzania i motywowania, jak i odpowiedzialności urzędników za wykonywaną pracę – dodał Adam Ambrozik.