Trwają ustalenia dotyczące wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę w 2011 roku

24-06-2010

24 czerwca br., podczas obrad Trójstronnej Komisji do Spraw Społeczno – Gospodarczych poruszono m. in. kwestię wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę w 2011 roku. Pracodawcy RP, w swoim wcześniej przedstawionym stanowisku do przedłożonych przez RM wybranych wskaźników makroekonomicznych stanowiących podstawę do przygotowania ustawy budżetowej na 2011 rok, proponowali, aby zgodnie z zasadą ustawową minimalne wynagrodzenie za pracę wynosiło w przyszłym roku 1378 zł.

W trakcie posiedzenia TK strona rządowa zaproponowała, aby płaca minimalna wzrosła od przyszłego roku do 1386 zł. Strona pracodawców zaakceptowała tę propozycję, wykonując tym samym gest dobrej woli. Gdyby przyjęto takie rozwiązanie najniższa pensja zostałaby podniesiona o ponad 5%, a więc ponad dwukrotnie więcej niż prognozowany na przyszły rok poziom inflacji. Niestety strona związkowa nie chciała odstąpić od swojego postulatu, aby płaca minimalna wynosiła w przyszłym roku 1500zł.

Prace nad ustaleniem wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę w 2011 roku będą trwały nadal w formie dyskusji i ustaleń. Pracodawcy RP mają nadzieję, że strona związkowa weźmie pod uwagę argumenty strony rządowej oraz strony pracodawców, w szczególności te, które dotyczą skutków budżetowych (z poziomem płacy minimalnej połączonych jest szereg innych świadczeń) i przychyli się do przedstawionych propozycji.