Skoro jest tak dobrze z długiem, to wykreślmy zapis o ewentualnych kolejnych podwyżkach VAT

28-09-2010

Pracodawcy RP ze zdziwieniem przyjmują nagłą zmianę oceny polskiego długu, zawartej  w „Strategii zarządzania długiem publicznym na lata 2011 – 2013”. Z dokumentu przygotowanego przez Ministerstwo Finansów wynika, że w najbliższych dwóch latach ryzyko przekroczenia długu ostrożnościowego jest znacząco mniejsze, niż resort przewidywał jeszcze w lipcu.

- Naszym zdaniem od lipca nie zaszły na tyle istotne zmiany, aby ryzyko przekroczenia drugiego progu ostrożnościowego znacząco spadło – mówi ekspert Pracodawców RP, Piotr Rogowiecki. Mając do czynienia z planowaniem w okresach dłuższych niż 1 rok niemożliwe jest, by na przestrzeni trzech miesięcy doszło do wystarczająco dużych zmian makroekonomicznych, aby uzasadnić zmianę prognozy. Wydaje się więc, że mamy do czynienia z propagandą sukcesu, nie popartą żadnymi działaniami, ukierunkowanymi na polepszenie sytuacji finansów publicznych. Ma to zapewne na celu uciszenie głosów domagających się prawdziwych reform.

- W związku z tym, że resort finansów twierdzi, że ani w roku 2011, ani 2012 nie grozi nam przekroczenie drugiego progu ostrożnościowego, postulujemy wykreślenie z projektu nowelizacji ustawy o VAT mechanizmu ewentualnych, kolejnych podwyżek stawek tego podatku, które mają zostać wprowadzone, jeżeli drugi próg ostrożnościowy zostanie przekroczony – mówi Piotr Rogowiecki.