Działacze związkowi traktowani na równi z pracownicami w ciąży i na urlopie macierzyńskim

25-01-2011

Pracodawcy RP są przeciwni wprowadzeniu w życie proponowanej zmiany artykułu 50 Kodeksu pracy, mającej na celu wzmocnienie ochrony działaczy związkowych.

Trwają konsultacje społeczne nad projektem nowelizacji artykułu 50 Kodeksu pracy. Zgodnie z propozycją zmiany, związkowcy będą mogli żądać przywrócenia do pracy na poprzednich warunkach także w przypadku wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na czas określony. Z takiego prawa mogą obecnie korzystać wyłącznie kobiety w ciąży i pracownicy na urlopie macierzyńskim. Wspomniana nowelizacja prowadzi de facto do zrównania sytuacji prawnej działaczy związkowych z sytuacją kobiet w ciąży i pracowników korzystających z urlopu macierzyńskiego (art. 50 § 5 KP).

Pracodawcy RP są przeciwni wprowadzeniu w życie proponowanej zmiany. - Jest to niewłaściwe z uwagi na znaczną dysproporcję dóbr chronionych. Na jednym poziomie chroni się dobro rodziców i dziecka oraz niezależność związkową - zauważa ekspert Pracodawców RP, Rafał Kalisz.

Wszelkie próby zrównania standardu ochrony terminowej umowy o pracę z umową bezterminową są działaniami sprzecznymi z ustawowym celem różnicowania tych umów. Istnieje uzasadnione ryzyko negatywnych zmian w Kodeksie pracy, poprzez możliwość zgłaszania nowych postulatów rozszerzenia katalogu podmiotów wskazanych w art. 50 KP.

Zdaniem Pracodawców RP przewidziana w art. 32 ustawy o związkach zawodowych ochrona stosunku pracy funkcjonariuszy związkowych jest i tak bardzo daleko idąca. Pracodawca, chcąc rozwiązać umowę o pracę z działaczem związkowym, nawet w trybie dyscyplinarnym, musi uzyskać zgodę zarządu zakładowej organizacji związkowej.