Inwestycje w energetykę wiatrową to szansa dla polskich przedsiębiorstw

05-07-2011

Pracodawcy Rzeczypospolitej Polskiej zwracają uwagę na potencjalne korzyści dla polskich przedsiębiorstw związane z energetyką wiatrową, która będzie stanowiła istotną część tzw. miksu energetycznego Polski oraz Europy w najbliższych dekadach.

Unijna polityka klimatyczna zachęca do inwestowania w zielone technologie. Turbiny wiatrowe zyskują na popularności. W Polsce moc już istniejących farm wiatrowych sięga 1500 MW, natomiast w Niemczech blisko 27000 MW. Fatalnie przedstawia się sytuacja morskich farm wiatrowych, które w Polsce w ogóle nie istnieją, podczas gdy Wielka Brytania posiada już moce przekraczające 1300 MW, natomiast Dania ok. 850 MW.

Odpowiedzią na brak inwestycji w morskie farmy wiatrowe może być nowelizacja ustawy o obszarach morskich Rzeczypospolitej Polskiej i administracji morskiej, która została przyjęta przez Sejm 26 maja, a wejdzie w życie 30 lipca. Modyfikuje ona otoczenie prawno-regulacyjne inwestycji w morskie farmy wiatrowe i ma pozwolić na zrealizowanie celu, jakim jest posiadanie 500 MW zainstalowanych mocy w roku 2020.

Pracodawcy Rzeczypospolitej Polskiej zwracają uwagę na potencjalne korzyści dla polskich przedsiębiorstw z branży stoczniowej, elektromaszynowej oraz zbrojeniowej, wynikające z możliwości produkcji związanej z energetyką wiatrową (w tym morskimi farmami wiatrowymi). Już dziś niektóre firmy produkują na potrzeby inwestycji wiatrowych. W 2010 r. morska energetyka wiatrowa rozwijała się bardzo dynamicznie – moce zostały zwiększone o 51 proc. Według danych Polskiego Towarzystwa Energetyki Wiatrowej, w ubiegłym roku w Europie zainstalowano 308 nowych turbin o łącznej mocy blisko 900 MW.

Szacunki European Wind Energy Association zakładają, iż wartość rynku morskiej energetyki wiatrowej w Europie w najbliższych 10 latach będzie wynosić ok. 10 miliardów euro rocznie. To potężne pieniądze, o które powinny ubiegać się polskie firmy. Morska energetyka wiatrowa to także szansa na modernizację infrastruktury nadbrzeżnej i portowej oraz rewitalizację obszarów nadmorskich.

Zdaniem Pracodawców RP polski rząd powinien wesprzeć firmy związane z przemysłem energetyki wiatrowej. Podstawą funkcjonowania branży energetycznej, a pośrednio szeregu firm działających na jej rzecz, jest przygotowywana przez Ministerstwo Gospodarki ustawa o energii ze źródeł odnawialnych. Ważne, aby ta ustawa zapewniła stabilne ramy dla inwestycji.