Problem fikcyjnych zwolnień lekarskich ciągle nierozwiązany

25-08-2011

Pracodawcy RP podkreślają patologię związaną z nadużywaniem prawa do zwolnień lekarskich, co uderza przede wszystkim w pracodawców.

W wyniku kontroli przeprowadzonych przez ZUS w pierwszym półroczu tego roku wstrzymano wypłatę 18,5 tys. zasiłków chorobowych, a 1729 osób pozbawiono prawa do świadczeń chorobowych. ZUS wstrzymał lub cofnął świadczenia chorobowe na łączną kwotę 75,5 mln zł.

- Efektem wzmożonych kontroli ZUS jest spadek liczby fałszywych zwolnień, jednak problem nadal istnieje, a okres „choroby” nierzadko jest wykorzystywany przez pracowników jako forma dodatkowego urlopu albo dorobienia – zauważa Wioletta Żukowska, ekspert Pracodawców RP. Przypomina, że nieobecnemu pracownikowi pracodawca wypłaca wynagrodzenie przez pierwsze 33 dni choroby, a ponadto musi pokryć koszty związane z koniecznością zastąpienia pracownika przebywającego na zwolnieniu. - Postulujemy skrócenie tego okresu do 14 dni, co pozwoliłoby zaoszczędzić przedsiębiorcom 2,5 mld zł, a ZUS zmobilizowało do podejmowania szybszej kontroli – mówi Wioletta Żukowska.

Z orzecznictwa wynika, iż pracodawca ma prawo żądać od pracownika wyjaśnień dotyczących sposobu wykorzystania zwolnienia lekarskiego. – Jeżeli okaże się, że pracownik postępował niezgodnie z celem zwolnienia, a więc podejmował czynności nie służące rekonwalescencji (np. podjęcie dodatkowej pracy), pracodawca może rozwiązać umowę o pracę nawet w trybie dyscyplinarnym – dodaje Żukowska.