Związkowcy nie chcą już rozmawiać z rządem i pracodawcami

17-01-2012

We wtorek odbyło się posiedzenie Zespołu problemowego Komisji Trójstronnej ds. polityki gospodarczej i rynku pracy, podczas którego dyskutowano o projekcie ustawy o podatku od niektórych kopalin. W spotkaniu nie wzięli udziału przedstawiciele strony związkowej. - Ten fakt należy traktować jako wyraz braku odpowiedzialności tej grupy za sytuację społeczno-gospodarczą kraju – mówi Prezydent Pracodawców RP, Andrzej Malinowski.

Zdaniem Prezydenta Andrzeja Malinowskiego związkowcy stracili we wtorek znakomitą okazję do merytorycznej dyskusji z pracodawcami i przedstawicielami rządu, którzy przeprowadzili ze stroną pracodawców rzetelną dyskusję. Nieobecni tłumaczą się, rząd nie podchodzi rzetelnie do dialogu. Rzeczywiście nie zawsze jest z tym idealnie i z pewnością trzeba tu wiele poprawić. Można jednak działać równolegle, tj. przekonywać rząd do wykonywania ustawowych obowiązków, a jednocześnie wypełniać swoje i po prostu rozmawiać. We wtorek tego zabrakło.

- Dziwi fakt, że związkowcy nie byli zainteresowani dyskusją na temat projektu, który przecież w istotny sposób wpływa na kondycję finansową spółki, siłą rzeczy zmniejszjąc szanse na podwyżki, o które tak zaciekle, często z naruszaniem prawa, walczyli. A może związki zawodowe już nie potrafią rozmawiać, a jedynie palić opony i rzucać kamieniami? – zastanawia się Prezydent Malinowski.

Związkowcy zerwali negocjacje w Komisji Trójstronnej w poniedziałek. Zespół problemowy TK ds. prawa pracy i układów zbiorowych miał zająć się przepisami antykryzysowymi w obszarze prawa pracy. Sytuacja gospodarcza jest trudna. Można się spodziewać, że stopa bezrobocia niedługo przekroczy 13%. Dlatego potrzebna jest pilna interwencja ustawowa, która pozwoli ograniczyć to negatywne zjawisko. Temu miała służyć wczorajsza dyskusja.

- Wydawało się, że bezrobocie, warunki prawne zatrudniania to obszary, w których zaangażowanie związków zawodowych powinno być najmocniejsze. Niestety, ich przedstawiciele postanowili na znak protestu zerwać negocjacje, a ściślej rzecz ujmując - nawet ich nie zaczynać. W praktyce oznacza to tyle, że po prostu przestali dbać o interesy swoich członków, których reprezentują – mówi Prezydent Pracodawców RP. Jego zdaniem aktualna sytuacja w Komisji Trójstronnej nie tylko źle wróży przyszłości dialogu społecznego, ale także stawia pod znakiem zapytania przyszłość ruchu związkowego, który w imię doraźnych interesów i szumu medialnego, zatracił swoją główną misję – dbałość o sytuację pracowników.