Opóźnia się uzyskiwanie bezpłatnych, elektronicznych odpisów z KRS

31-01-2012

Pracodawcy RP przypominają, że - zgodnie z nowelizacją ustawy o Krajowym Rejestrze Sądowym - możliwe jest uzyskiwanie odpisów z KRS w formie elektronicznej.

By otrzymać dostęp do odpisów, wystarczy złożyć do Centralnej Informacji Krajowego Rejestru Sądowego elektroniczny wniosek zaopatrzony w elektroniczny podpis. W ciągu 24 godzin otrzymamy właściwy odpis zaopatrzony w podpis elektroniczny. - W kontekście ograniczania barier w przedsiębiorczości zmianę tę trzeba oceniać pozytywnie. Nowelizacja niewątpliwie przyczyni się do uproszczenia i przyspieszenia obrotu prawnego - mówią eksperci Pracodawców RP.

Eksperci podkreślają jednak, że elektroniczny system uzyskiwania odpisów nadal jest płatny, a jego zastosowanie nadal nie dotyczy wszystkich podmiotów podlegających obowiązkowemu wpisowi do KRS (np. fundacji czy też stowarzyszeń).

Warto też wspomnieć o możliwości elektronicznej rejestracji spółki z o.o., tzw. S-24, która w oczywisty sposób przyspieszy procedurę zakładania spółki, eliminując niepotrzebne formalności i utrudnienia, z którymi dotychczas musieli zmierzyć się przedsiębiorcy. - Nie zmienia to jednak faktu, że system nie działa bez zastrzeżeń. Przede wszystkim nie został on objęty tzw. procedurą jednego okienka. Poza tym, ze względu na brak odpowiedniej weryfikacji wprowadzanych danych, system nie zabezpiecza w odpowiedni sposób obrotu prawnego - podkreślają eksperci Pracodawców RP.