W Polsce na razie bez jednolitego patentu

25-03-2013

Pracodawcy RP z aprobatą przyjęli decyzję Wicepremiera i Ministra Gospodarki Janusza Piechocińskiego o nieprzedkładaniu rządowi wniosku o podpisanie międzynarodowej umowy dotyczącej Jednolitego Sądu Patentowego. – Dobrze się stało, że zdecydowano się posłuchać głosu środowisk biznesu i nauki –  komentują eksperci Pracodawców RP.

Pracodawcy RP wskazywali na ryzyko i wątpliwości natury prawnej, związane z ewentualnym przyjęciem jednolitego patentu. Dlatego apelowali do rządu o wycofanie się z porozumienia w tej sprawie. – Cieszy nas fakt, że politycy posłuchali rzeczowych argumentów – komentują decyzję Wicepremiera Piechocińskiego eksperci Pracodawców RP. – Z punktu widzenia polskich małych i średnich przedsiębiorców wprowadzenie jednolitego patentu europejskiego oznaczałoby bowiem duże kłopoty, związane ze znacznym wzrostem liczby patentów w Polsce. Jednolity patent jest bowiem korzystny dla dużych, międzynarodowych korporacji i liderów innowacyjności – mówią eksperci Pracodawców RP. Na wysokie koszty związane z wdrożeniem tego rozwiązania wskazywał też przygotowany dla Ministerstwa Gospodarki raport firmy Deloitte.

Warto również podkreślić, że decyzja o pozostaniu poza jednolitym systemem patentowym nie oznacza zarzucenia prac nad rozwiązaniami systemowymi w zakresie ochrony patentowej w Polsce. Zdaniem szefa resortu gospodarki należy podjąć działania, które przyczynią się do rozwoju potencjału innowacyjnego polskich przedsiębiorców.