Zmiany w OFE nie rozwiązują problemów systemu emerytalnego

04-09-2013

– Ogłoszone przez rząd plany dotyczące modyfikacji systemu OFE oznaczają jedynie okresową ulgę dla finansów państwa, jednak nie rozwiązują trwale problemów systemu emerytalnego – komentuje ekspert Pracodawców RP Jacek Brzozowski.

Zdaniem Jacka Brzozowskiego w sytuacji, gdy dotacja budżetowa do Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w 2012 roku osiągnęła prawie 40 mld zł, nawet przekierowanie do ZUS znacznej części składek płynących dotychczas na konta OFE nie zlikwiduje nierównowagi w systemie. Co więcej – w związku z pogarszającym się wskaźnikiem obciążenia demograficznego, nierównowaga ta będzie narastać. – Proponowane przez rząd zmiany przyniosą więc chwilowy oddech dla budżetu i FUS, jednak poprzez zwiększenie przyszłych zobowiązań emerytalnych państwa zaowocują jeszcze trudniejszą sytuacją w dalszym okresie – podkreśla Brzozowski.

Zdaniem eksperta Pracodawców RP kolejne niebezpieczeństwo niesie ze sobą fakt, że przeniesienie posiadanych przez OFE obligacji skarbowych do ZUS i związany z tym  spadek wysokości długu publicznego odsuwają w czasie konsekwencje związane z przekroczeniem tzw. progów ostrożnościowych. – Stwarza to oczywistą pokusę dalszego zadłużania się państwa aż do ponownego osiągnięcia progów, zamiast dokonania systemowej reformy finansów publicznych – dodaje Brzozowski.