Skoro jest tak dobrze, to dlaczego jest tak źle? Pracodawcy RP o najnowszym rankingu Doing Business

29-10-2013

Zdaniem eksperta Pracodawców RP Łukasza Kozłowskiego, awans Polski na 45. miejsce w najnowszej edycji rankingu Doing Business, przygotowanego przez Bank Światowy, niewątpliwie jest ważnym osiągnięciem. Nie powinno to jednak przysłonić faktu, iż w otoczeniu prawno-administracyjnym biznesu nadal istnieją obszary wymagające natychmiastowych zmian.

Pod niektórymi względami nasz kraj wciąż ciągnie się nie tylko w europejskim, lecz także nawet światowym ogonie – twierdzi ekspert Pracodawców RP Łukasz Kozłowski. Zakładanie firmy ciągle jest skomplikowane i kosztowne, system podatkowy nieprzyjazny, a niekiedy wręcz represyjny wobec przedsiębiorców. W tej drugiej kategorii spadliśmy w rankingu ze 104. na 113. miejsce. Niestety nie można wykluczyć dalszego pogarszania się naszej pozycji, zwłaszcza mając na uwadze planowane przez Ministerstwo Finansów rozszerzenie skali fiskalizmu – dodaje ekspert Organizacji.

Awans w rankingu Polska zawdzięcza m.in. istotnemu uproszczeniu procedur związanych z rejestracją nieruchomości – czas potrzebny na ich wypełnienie uległ skróceniu ze 152 dni w 2012 r. do 35 dni. Niezmiennie bardzo wysoko oceniana jest ponadto dostępność kredytów dla przedsiębiorstw – w tej kategorii zajmujemy aż 3. miejsce na świecie. – Poprawa osiąganego przez Polskę wyniku z pewnością pozytywnie wpłynie na zmianę jej wizerunku w oczach zagranicznych inwestorów. Jest to szczególnie istotne, biorąc pod uwagę fakt, iż wartość inwestycji zagranicznych w Polsce spadła w 2012 r. aż o 68% – mówi ekspert Pracodawców RP.