Pracodawcy RP: Warto raz jeszcze przedyskutować proponowane zmiany w nowelizacji ustawy o UOKiK

05-11-2013

W Sejmie trwają prace nad nowelizacją ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów. Oba projekty – zarówno rządowy, jak i poselski – proponują szereg zmian wzmacniających pozycję organu antymonopolowego, jednocześnie nadmiernie uszczuplając prawa przedsiębiorców. Dlatego też, zdaniem eksperta Pracodawców RP Jacka Cieplaka, przedstawione zmiany powinny być przeanalizowane raz jeszcze.

Bez wątpienia ochrona konkurencji i konsumentów wymaga ciągłego wzmacniania, jednak podjęte w ramach tego procesu działania nie mogą prowadzić do odbierania przedsiębiorcom ich gwarantowanych praw procesowych na rzecz Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów – mówi ekspert Pracodawców RP Jacek Cieplak. Przypomina jednocześnie, że Prezes UOKiK – jako jedyny w Polsce – nie ma czasowego limitu sprawowania swojej funkcji.

Większość zaproponowanych rozwiązań nie zapewnia zgodności z zasadami demokratycznego państwa prawa – mówi ekspert Organizacji. W jego opinii najbardziej kontrowersyjne są pomysły wprowadzenia odpowiedzialności osób zarządzających przedsiębiorstwem za naruszenie zakazu praktyk ograniczających konkurencję, wydłużenia rocznego terminu przedawnienia antymonopolowego do 5 lat, czy też wprowadzenie obowiązku publicznego informowania konsumentów o „podejrzanej praktyce” w działalności przedsiębiorcy.

Postulaty te całkowicie dyskredytują pozycję przedsiębiorców na rzecz UOKiK, a tym samym wymagają zdecydowanej reakcji ze strony przedsiębiorców i wyrażenia sprzeciwu co do kierunku zmian planowanej nowelizacji – mówi Jacek Cieplak.