Rada do spraw unikania opodatkowania to bardzo kontrowersyjny pomysł

17-01-2014

Zdaniem Pracodawców RP utworzenie Rady do spraw Unikania Opodatkowania jest pomysłem bardzo kontrowersyjnym i budzi na rynku finansowym wiele pytań i wątpliwości.

Przedstawione przez Ministerstwo Finansów plany związane z utworzeniem Rady do spraw Unikania Opodatkowania są dla przedsiębiorców trudne do zaakceptowania. – Wskazane w założeniach do projektu zmiany ustawy Ordynacja podatkowa kompetencje i zadania, jakie miałaby realizować ta instytucja, należy uznać za daleko wykraczające poza obszar działalności organów państwowych – zwracają uwagę eksperci Pracodawców RP. – Przypisanie członkom takiej Rady, niebędącym pracownikami aparatu skarbowego, uprawnień, które umożliwiają im dokładne zapoznanie się z rozwiązaniami stosowanymi przez poddanych kontroli podatników, jest co najmniej zastanawiające – dodają eksperci Organizacji.

Podkreślają oni także, że przekazanie Radzie kompetencji opiniowania spraw indywidualnych podatników, których będzie dotyczyła klauzula przeciwko unikaniu opodatkowania, stanowi także ryzyko ujawniania danych objętych tajemnicą skarbową. Zgodnie bowiem z założeniami do projektu ustawy, w składzie tego gremium mieliby zasiadać nie tylko przedstawiciele resortu finansów, lecz także osoby całkowicie niezwiązane z organami państwowymi.

Jak wskazano w założeniach, wydawane przez Radę opinie nie byłyby wiążące na etapie postępowania podatkowego. – W takim razie jaki jest sens generowania kolejnych wydatków z budżetu państwa na stworzenie i obsługę instytucji, której opinie nie będą miały wiążącego wpływu na rozstrzygnięcia organu podatkowego? Jeśli pomysł stworzenia Rady wejdzie w życie, utrzymanie uprawnienia podatnika do dwuinstancyjnego trybu postępowania będzie iluzoryczne, a dla fiskusa stanie się swoistym listkiem figowym – kończą eksperci.

Tekst projektu ustawy o zmianie ustawy - Ordynacja podatkowa jest dostępny w załączniku.