Zarządzanie zmianą wśród MŚP - raport

12-03-2015

Czynniki zewnętrzne przestają być kluczową kwestią wpływającą na funkcjonowanie przedsiębiorstw z sektora MŚP. Rośnie natomiast znaczenie efektywnego zarządzania zmianami zachodzącymi w ramach ich struktur.

Wbrew przypuszczeniom, to nie aktualizacja przepisów prawa czy konieczność zmiany partnerów biznesowych, determinuje sposób funkcjonowania firm z sektora MŚP. Głównym wyzwaniem stojącym przed nimi jest adaptacji do procesów zachodzących wewnątrz organizacji. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Pracodawców RP i Polskie Stowarzyszenie Doradcze i Konsultingowe, 56% firm za główną przyczynę wprowadzania zmian uważa właśnie procesy zachodzące w ramach przedsiębiorstwa. Wskazywano tu przede wszystkim mechanizmy związane z zarządzaniem zasobami ludzkimi (zmiana liczby pracowników – 30%), a także z wprowadzaniem nowych rozwiązań informatycznych wpływających na organizację pracy (27%). Jednym z ważniejszych czynników wpływających na sprawne funkcjonowanie firmy, jest utrzymanie optymalnej liczby pracowników. Jednocześnie konieczność zdobycia nowych umiejętności i kompetencji kadry zarządzającej oraz zatrudnianego personelu, jest największą barierą przy angażowaniu ich w proces wprowadzania zmian (33%).

Mimo świadomości, jak istotne jest zarządzanie zmianą, brakuje znajomości dostępnych metod i narzędzi wspierających ten proces – aż 24% respondentów deklarowało brak wiedzy w tym zakresie. Konieczne jest zatem wdrażanie inicjatyw, przybliżających sposoby sterowania zmianami w ramach małych i średnich przedsiębiorstw. W odpowiedzi na to zapotrzebowanie uruchomiony został projekt „Efektywne zarządzanie zmianą – kluczem do adaptacyjności pracowników polskich przedsiębiorstw w czasach spowolnienia gospodarczego”, realizowany przez Pracodawców Rzeczypospolitej Polskiej oraz Polskie Stowarzyszenie Doradcze i Konsultingowe.

Głównym celem projektu jest wsparcie przedsiębiorstw sektora MŚP poprzez analizę potrzeb, doradztwo oraz szkolenia w zakresie zarządzania procesem zmiany w ramach ich struktur. Dzięki temu pracownicy zwiększą swoją wiedzę związaną z procesem wprowadzania zmian w organizacji, a także sposobami przystosowania do nich.

Pełna treść raportu do pobrania poniżej.

Marcelina Cieślak, ekspert Pracodawców RP