Rada Dialogu Społecznego zastąpiła Trójstronną Komisję ds. Społeczno-Gospodarczych

02-10-2015

W październiku zacznie funkcjonować Rada Dialogu Społecznego, czyli gremium, które zastąpiło dotychczasową Trójstronną Komisję ds. Społeczno-Gospodarczych. Oznacza to powrót – po przeszło dwóch latach – do dialogu trójstronnego i „nowe otwarcie” dla dialogu społecznego w Polsce. Aktualnie trwają prace organizacyjne związane z powołaniem Rady. – Pilnej interwencji wymaga wiele problemów o charakterze społeczno-gospodarczym – podkreśla ekspert Pracodawców RP Wioletta Żukowska.

Wioletta Żukowska, ekspert Pracodawców RP, na temat Rady Dialogu Społecznego - część II from Pracodawcy24.pl on Vimeo.

Koniecznie trzeba zająć się chociażby zmianami w zbiorowym prawie pracy (wynikającymi m.in. z wyroku Trybunału Konstytucyjnego, przyznającego prawo koalicji osobom pracującym na innej podstawie niż stosunek pracy). Ale nie tylko:

Wioletta Żukowska, ekspert Pracodawców RP, o Radzie Dialogu Społecznego - część III from Pracodawcy24.pl on Vimeo.

Wszystkie te sprawy powinny być rozwiązywane w duchu dialogu – właśnie w ramach nowego gremium. Zarówno organizacje pracodawców, jak i związki zawodowe, które wspólnie pracowały nad projektem tej ustawy, pokładają w niej duże nadzieje. Jednak nowa regulacja to jedynie ramy prawne. Skuteczność Rady Dialogu Społecznego będzie zaś uzależniona od zaangażowania samych partnerów społecznych oraz strony rządowej, a także od ich woli współpracy i skłonności do konsensusu. Bez tego szereg kompetencji, w jakie została wyposażona Rada Dialogu Społecznego (m.in. prawo do przygotowywania wspólnych projektów aktów prawnych czy kierowania do Sądu Najwyższego wniosków o rozstrzygnięcie zagadnienia prawnego), pozostaną tylko uprawnieniami „na papierze”.

Wioletta Żukowska, ekspert Pracodawców Rzeczypospolitej Polskiej