Dobre dane GUS o bezrobociu

25-05-2016

Jak wynika z najnowszych danych GUS, stopa bezrobocia rejestrowanego w kwietniu wyniosła 9,5 proc. – To bardzo dobre dane, lepsze o 0,1 pkt proc. w stosunku do wstępnych szacunków Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Oznaczają one, że tempo spadku bezrobocia jednak przyspieszyło, co świadczy o sporym ożywieniu na rynku pracy, które nie osłabło nawet mimo spowolnienia w polskiej gospodarce, z jakim mieliśmy do czynienia na początku bieżącego roku – mówi Łukasz Kozłowski, ekspert Pracodawców RP.

Jak się ostatecznie okazało, kwietniowa stopa bezrobocia rejestrowanego była niższa niż w najlepszym pod tym względem miesiącu poprzedniego roku. Okres, związanego z zimowym przestojem, podwyższonego odsetka osób pozostających bez pracy mamy zatem już za sobą. Możemy ponadto spodziewać się, że do czerwca bezrobocie dalej będzie się obniżało w związku z rozpoczynającymi się pracami sezonowymi.

Rewizja liczby bezrobotnych w stosunku do wstępnego szacunku MRPiPS jest niewielka – w danych GUS różni się ona o 2 tys. osób. Świadczy to o tym, że dalsze obniżenie stopy bezrobocia ma przede wszystkim związek ze wzrostem liczby osób aktywnych zawodowo w stosunku do pierwotnie przyjętych wartości.

Łukasz Kozłowski, ekspert ekonomiczny Pracodawców RP